Flieks bedrijfslokatie

Nu sleutelfanaat Rieks van Rooijen een praktijkopleiding fietstechnicus en de nodige diploma’s op het gebied van de rijwieltechniek heeft behaald is hij gediplomeerd fietsenmaker. Maar hoe verder? Bij Het Mannetje in Haarlem gaan werken, of misschien toch bij Mantel in Arnhem? Verhuizen was op dat moment nog een optie.

Maar nee! Rieks kreeg een beter idee. Ieder jaar worden meer dan een miljoen fietsen weggegooid en net zo veel weer aangeschaft. Dus zou het niet mooi zijn om zo veel mogelijk van deze frames en onderdelen van de ondergang te redden? Ze zijn niet alleen vaak van zeer hoge kwaliteit maar hebben ook allemaal hun eigen verhaal.
Dat was het plan dus. Bij Flieks gaan ze fietsen recyclen. Ze? Ja, want echtgenote Alette doet volop mee, niet alleen met alle rompslomp waar een ondernemer mee te maken krijgt. En vrijdag 21 april 2017 werd de zaak feestelijk geopend.

Fietsrecycling gaat zo: oude fietsen worden compleet gedemonteerd, gericht, gezandstraald en opnieuw gespoten. Zoveel mogelijk originele onderdelen worden hergebruikt en versleten onderdelen worden vervangen door nieuwe, hippe, leuke of mooie onderdelen. De wielen worden nagetrokken en worden sterker dan ze ooit waren. Daarnaast kunnen fietsen die in de schuur staan te verstoffen, worden ‘gepimpt’ of ‘verhipt’.

Flieks bedrijf met strand

Versleten onderdelen worden voor creatief hergebruik (upcycling) aan onder andere ‘Re4mers‘ doorgegeven. Zij maken er leuke lampen, klokken, riemen, meubelen etc van. Daardoor wordt het mogelijk ongeveer 95% van de fiets op enige manier te hergebruiken en zo dus een steentje bij te dragen aan de circulaire economie.